Κατόπιν ζήτησης, αποφασίστηκε η επανάληψη της εκδρομής που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη στην Ήπειρο.

Η νέα εκδρομή, έλαβε χώρα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (26-27-28 Οκτωβρίου 2019). Έτσι ένα γκρουπ 10 συμμετεχόντων μετέβησαν συνοδεία μελών της ΚοινΣΕπ στον Ελαφότοπο Ιωαννίνων όπου εδρεύει ο Ξενώνας Ρόκκα – και εντός αυτού το παραδοσιακό εργαστήριο «η Σαϊτα».

Το γκρουπ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διαδραστικά σεμινάρια που αφορούν στον κύκλο του μαλλιού, την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής με αργαλειό αλλά και της αρχαίας τεχνικής της βαφής του μαλλιού με φυτά, υπό την καθοδήγηση της Λένας Γεροθανάση.

 

Η ομάδα είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί τα μοναδικής αρχιτεκτονικής γεφύρια της περιοχής και να περιηγηθεί στα περίφημα Μαστοροχώρια, τον τόπο των ξακουστών μαστόρων της πέτρας που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω τους έργα σπάνιας ομορφιάς.

Η Γέφυρα της Κόνιτσας.

Το Γαναδιό.

Το γκρούπ, συμμετείχε επίσης σε ένα σύντομο σεμινάριο αναγνώρισης αυτοφυών μανιταριών που διοργανώθηκε στον Ξενώνα.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδρομής, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή-πεζοπορία από το Γεφύρι της Κόνιτσας ως τη Μονή Στομίου (5χλμ.).

Το Μονοπάτι προς τη Μονή Στομίου.

Η Μονή Στομίου.

Το μοναστήρι βρίσκεται στην επιβλητική χαράδρα του Αώου, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης (υψ.2497 μ.) και της Τραπεζίτσας (υψ. 2024 μ.)

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης, το όνομα της οποίας προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα, αντί για κεραμίδια. Το μοναστήρι διατηρεί ακόμα και σήμερα τη φρουριακή του όψη, δύο καμπαναριά και ιδιαίτερου κάλλους κήπο.

Κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε στάση στη Λίμνη Ζόρικα, 4 χλμ από το χωριό Γρεβενίτι προς τις πηγές του Αώου ποταμού. Η ιδιαιτερότητα της λίμνης έγκειται στο ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα και στολίζεται από μόνιμα νούφαρα.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των κοινωνικών σκοπών της ΚοινΣΕπ και συγκεκριμένα της προώθησης και διατήρησης της περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και παραγωγικής μας κληρονομιάς.