Στα πλαίσια των σκοπών της ΚοινΣΕπ, της προώθησης της ανεξάρτητης δημιουργίας αλλά και της παραγωγής, μεταποίησης και διατήρησης της παραγωγικής και πολιτιστικής κληρονομιάςς, καθώς και της προώθησης πρακτικών επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης προϊόντων, διοργανώνεται στην έδρα της ΚοινΣΕπ, έκθεση έργων Marquetry της Φωτεινής Τατάρογλου.
Η Marquetry ή ένθετη διακόσμηση (έννοια που αποδίδεται στα ελληνικά μόνο περιφραστικά) είναι η τέχνη που περιλαμβάνει την κοπή και την συναρμολόγηση, μικρών ξυλόφυλλων (καπλαμάδων), δημιουργώντας μία εικόνα σε μία σταθερή επιφάνεια χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον σχεδιασμό και στο μέγεθος. Η Marquetry μετρά αιώνες, καθώς η χρήση των ξυλόφυλλων χρονολογείται από την Αρχαία Αίγυπτο, το 3000 π.Χ. Δεν έχει αποκλειστική εφαρμογή στο έπιπλο. Με αυτή την τεχνική μπορεί να διακοσμήθεί ένα τάβλι ή ένα σκάκι, ένα μουσικό όργανο, ένα ξύλινο κουτί ή ένα κόσμημα κι άλλα πολλά ξύλινα αντικείμενα και αξεσουάρ.
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το «ξύλο… Πελεκητό!», το εργαστήριό της στο κέντρο Θεσσαλονίκης, η νεαρή δημιουργός Φωτεινή Τατάρογλου σχεδιάζει και κατασκευάζει εκλεπτυσμένα και υψηλής αισθητικής κι αξίας αντικείμενα ενώ, παράλληλα, “διασώζει”, επισκευάζει και να επαναχρησιμοποιεί έπιπλα ή διακοσμητικά που, σχεδόν, έχουν ξεχαστεί από τον χρόνο. Η Φωτεινή είναι wood inlay artist, με σπουδές στον Σχεδιασμό και την Τεχνολογία Ξύλου και Επίπλου. Έχει οικογενειακό background στον κόσμο της ξυλουργικής, καθώς οι πρώτες της αναμνήσεις ξεκινάνε από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Με πατέρα επιπλοποιό δε θα μπορούσε να απέχει και πολύ από τον δρόμο της δημιουργίας, της χειροτεχνίας, της τέχνης και της έμπνευσης. «Eπιχειρώ να “διασώσω” ό,τι έχει ξεχαστεί, να ανακυκλώσω ότι έχει απορρίψει ο άνθρωπος και να αναβιώσω, φιλικά προς το περιβάλλον, ό,τι μας δίνει απλόχερα η φύση. Όλα τα υλικά είναι οικολογικά, βιώσιμα και φιλικά, τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το περιβάλλον.»

Διάρκεια έκθεσης: 7 – 14 Μαρτίου / Είσοδος Δωρεάν.